Weingut Karthäuserhof

Att vin odlats på denna plats kan spåras tillbaka till 1223 men sedan vet man att redan rommarna odlade vin i trakterna långt innan dess.

Senare donerade Ärkebiskopen Balduin av Luxemburg år 1335 denna egendomen till en katolsk munkorden Cartusianerna och därav namnet på egendomen Karthäuserhof. Vid sekulariseringen år 1911 köptes egendomen av familjen Rautenstrauch. Idag är det hans nutida familjearvinge Christoph Tyrell som äger och driver egendomen och 6 generationen i familjen som gör detta.

Sedan 1868 har egendomen klassificerats som en av Tysklands absolut främsta single vingårdar och har erhållit otaliga fina utmärkelser bl.a. utsågs man 2005 till årets vintillverkare av »Gault Millau» och år 1997 motsvarande av »Der Feinschmecker». Egendomen är en hel enhet med en ägare så kallat »Alleinbesitz» och omfattar en egen sluttning och dalgång längs Rüwerdalen strax norr om Trier.

Vinerna härifrån är ett under av renhet och rasighet, lätta fjärilslika och absolut uppfriskande.

Bara organisk kompost avvänds, hård förskörd begränsar skördeuttaget dramatiskt ca 55 hl /ha ningen är en rostfri dröm med absolut högsta hygieniska krav.

Man producerar vin till 93% av Riesling och 7% av Weissburgunder (Pinot Blanc)

Här producerar man klassisk Mosel allt från botrytiserade viner till helt torra men normalvinet är en klassk Kabinett med ytterst måttlig balanserande sötma

Man är ensamma om att endast etikettera sina flaskor med ett Pallium d.v.s. halsetiketten. På denna alla symboler som anger munkar och Ärkebiskopssätet i Luxemburg m.m.. Den Guls och blå borden runt etiketten och kapsylen kommer si av att samma bård återfinns på den berömda Colognen 4711 Eau de Cologne eller Kölnerwasser vilken tillverkades även den av familjen Rautenstruch som således fortfarande är Christop Tyrells ursprung.

Varför arbetar vi med denna producent?: Det finns faktiskt inte några godare viner än vinerna från denna egendom. Ingenstans i världen produceras ett elegantare och sirligare fjärilslätt vitt vin och om jag hamnade på en öde ö och fick ta med mig ett rött och ett vitt vin så blev mitt vita ett Kärthäuserhofvin och inget annat. Det röda får ni gissa er fram till.

Distrikt: Ruwer i Moseldalen

Vingårdsareal: 19 hektar

Egen produktion: 100%

Produktionsvolym: 150.000 buteljer

Vinmärke: Christoph Tyrell och Ludwig Breiling

Hemsida: www.karthaeuserhof.com

 

Se våra viner från Weingut Karthäuserhof

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 25 år för att besöka den.

Jag är under 25 år