Alto Estate

Alto Estate är en rödvinsfarm som ligger på Helderbergs sluttningar i utkanten av Stellenbosch och är en av de äldsta egendomarna i Sydafrika. Altos vingårdar består av en smal remsa land som är 1,8 kilometer lång och går rakt uppför Helderberg, vars toppar tornar upp sig ovanför denna Estate. Vingården sträcker sig från 100 meter över havet nere vid Annandale Road upp till 500 – 550 meter, det högsta vingårdsläget i Helderberg, där man från toppen av vingårdarna har en magnifik vy och man ser Table Mountin, False Bay, Robben Island och givetvis både Atlanten och Indiska Oceanen.

På Alto Estate har man odlat vin sedan 1693. Ursprungligen var Alto en del av den mycket stora egendomen Groenrivier Estate, men 1919 delades den i två delar. Den förste ägaren på Alto blev Mannie Malan som redan 1923 exporterade sitt vin till England. Mannie Malan skapade blenden Alto Rouge.

År 1968 köptes egendomen av Piet du Toit. Piet gjorde den första buteljerade Ato Cabernet Sauvignon omedelbart och årgång 1965 blev den första av detta vin. Senare övertogs egendomen av Distillers och ingår numera i LUSAN.

År 1983 tog Piets son Hemphis du Toit över som platschef och vinmakare. Hempies är en av Sydafrikas genom tiderna mest berömda rugbyspelare som vi närmast kan jämföra med Gunnar Nordahl eller Börje Salming. Hemphis lämnade Alto år 2000 för att starta upp Annandale och ny vinmakare och platschef blev Schalk van der Westhuisen, som lämnade Neetlingshof Estate, där han fötts och både vuxit upp och varit ansvarig vinmakare i över 30 år. Schalks pappa Guys van der Westhuisen var på sin tid farm- manager på Neetlingshof i 30 år så man kan förmoda att flyttbeslutet inte var okomplicerat. Idag är det Schalks son Bertho Van Der Westhuizen som är vinmakare.

På Alto är man mest berömda för sin Cabernet Sauvignon som erhållit massvis med utmärkelser. Man har även vunnit David Hughues award 1994 och över 70 andra utmärkelser. Schalk har tagit fram en Shiraz som mottagits med stor respekt. Vinerna är ytterst långlivade och dess Cabernet Sauvignon 1965 är fortfarande en mycket stor vinupplevelse.
Sedan 1919 fram till 2015 har Alto således bara haft fyra vinmakare. Helt unikt! Därför skapades ett enastående toppvin ALTO MPHS som är en hyllning till dessa fyra legendariska vinmakare;

• M – Mannie Malan
• P – Piet du Toit
• H – Hempies du Toit
• S – Schalk van de Westhuisen

Detta prestigevin görs bara i ytterst begränsad upplaga och bara vid de absolut bästa åren och från 6 utvalda fat, 4 av Cabernet Franc och 2 av Cabernet sauvignon. Dessa har sedan lagrats i 254 månadert på helt nya franska fat. En absolut topp raritet.
Initiativet till detta vin var en idé skapad av Janåke Johansson och utvecklad av Naas Erasmus men Schalks fantastiska viner.

Varför arbetar vi med denna producent?
Helägd LUSAN egendom som ingår i Cape Legends. Kanske den mest kända av alla Sydafrikas etiketter och listan över dess utmärkelser är oändlig. Ett av de mest lagringsdugliga vinerna från Sydafrika.

Grundat: 1693

Distrikt: Stellenbosch

Vingårdsareal: 93 ha av totalt 190 ha

Egen produktion: 100%

Produktionsvolym: 300.000 liter

Exportandel: 15%

Hemsida: www.alto.co.za

Se våra viner från Alto Estate

 

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 25 år för att besöka den.

Jag är under 25 år