La Rioja Alta

Den 10 juli 1890 grundades Sociedad Vinicola de La Rioja Alta av familjerna; Ardanza y Sanchez, Garcia Cid y Gárate, Prado y Lablanca, Puig de la Bellacas y Herrán och Lacort Tapia.

Dessa 5 familjer gick samman i sin gemensamma dröm att producera viner av högsta möjliga kvalitet i Rioja. Man lyckades mycket bra och omgående erhöll man fina internationella priser. Phylloexeran slog till i mitten av 1890-talet i Rioja och även La Rioja Alta drabbades hårt. Som väl var hade botemedlet redan kommits på, så det var bara att plantera om vingårdarna så snabbt som möjligt.

Det var givetvis ett mycket tungt bakslag ekonomiskt men när allt var klart var ägarna än mer beslutsamma i sin kvalitets strävan. 1904 slog man ihop La Rioja Alta med Bodegas Ardanza, som för övrigt ägdes av en av grundarna. Årgången var lysande och för att fira sammanslagningen skapade man ett speciellt vin; La Rioja Alta Reserva 1904. Man var tidiga med att sälja vin på flaska och första noterade försäljningen, redan 1902, var till ett privat hushåll i Madrid där en flaska Reserva 1894 kostade 2 pesetas. Hela 1900-talet har präglats av kvalitets utveckling för La Rioja Alta. För att bli mer komplett som producent köpte man Lagar de Fornelos i Rias Baixas på 80-talet samt mark i Ribera del Duero i början av 90-talet för att bygga sin egen bodega Aster från grunden.

Man köpte även Torre de Ona i Rioja Alavesa. Traditionellt har vinerna i norra Spaniens röda viner varit dominerade av ekfatsaromer medan La Rioja Alta S.A alltid har premierat frukten i vinerna. Vinfirmans historia sträcker sig tillbaka till slutet av 1800-talet. Firman grundades 1890 i Barrio de la estación. Tillsammans med fransk kompetens importerades 33 jäskar i ek tillsammans med hela 3500 ekfat från Bordeaux, som då härjades svårt av vinlusen. Även Rioja härjades ett par år senare svårt av vinlusen, varvid många drömmar gick i stöpet. Tack vare stora investeringar i nyplanteringar av ympade vinstockar lyckades La Rioja Alta S.A. överleva Phylloxera.

Utveckling och modernisering Trots den trend som nu dominerar Spanien har La Rioja Alta S.A. inte låtits sig påverkas. Under de senaste årtionden har dock en mängd ny teknik investerats i, inte i syfte att förändra utan snarare att säkerställa kvalitet. Redan på femtiotalet kom den första buteljeringsmaskinen med kapacitet för 1000 flaskor i timmen, vilket var mycket modernt då. Rostfria ståltankar har ersatt de stora ekfat som tidigare använts till fermentering. Nya vingårdar har investerats i och därtill även ny vinifieringsanläggning med lagrings utrymme för 25000 ekfat.

De senaste tio åren har även ståltankar med vertikala druvpressar förvärvats. Dessa ger mycket bra precision samtidigt som gravitationsprincipen kan ha följas. Det stora antalet pressar gör det möjligt att vinifiera de olika vingårdslägena och dess druvor separat. Vinerna Inga förändringar i stil för vinerna i La Rioja Alta –serien. Men de har fler strängar på sin lyra, Vingården Torre de Oña S.A. är förvärvades för snart tio år sedan och producerar ett rött vin i mer modern stil. I Rias Baixas görs vinet Lagar de Cervera som är ett vitt lätt vin väl lämpat till skaldjur. Även i Ribera del Duero har vinfirman intressen. Undertecknad har den här gången provat de klassiska riojorna samt den mer moderna Baron de Oña. Samtliga viner bör luftas och kan utan problem lagras ytterligare tre till fem år.

Se våra viner från La Rioja Alta

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 25 år för att besöka den.

Jag är under 25 år