Domaine du Vieux Télégraphe

Familjen Brunier startade denna egendom och driver och äger den än idag. Vinerna görs av en klassisk druvmix i Chateaneuf du Pape men huvudsakligen av Grenache, Mourvedre och Syrah. Även en smula vita druvor ingår. De fem procenten vitt vin görs av druvsorterna Clairette, Grenache Blanc , Bourboulenc och Rousanne.

Själva egendomen ligger på Plateau de Craux som ligger längst ner i appellationen. Just här i vingården byggde Mr Chappe , uppfinnaren av den optiska telegrafen , det berömda tornet för sina experiment redan år 1792. Därav namnet Vieux Telegraph.

År 1979 byggde familjen en då alldeles ultramodern vinaläggning här. Inget vin fick pumpas bara rinna med hjälp av gravitationen.
Druvorna masereras i 15-20 dagar och naturligtvis under konstant temperaturkontroll. Urvalet av druvor är extremt strikt och endast mellan 50-70 av druvorna som skördas tillåts att få ingå i Vieux Telegraph. Vinerna filtreras aldrig.

Basen utgörs alltid ab Grenache som aldrig avstjälkas före jäsning vilket däremot alltid görs med Morvedre och Syrah. Det olika druvsorterna jäses sedan tillsammans. Skördeuttaget är ca 35 hektoliter per hektar. Det vita vinet tillverkas så att Rousanne jäses på fat men lagras sedan på tank. De andra vita jäses och lagras på tank.

Vinstockarnas genomsnittsålder är hisnande 50 år för de röda och 35 för de vita. Druvor som ska ingå i paradvinet Domaine du Vieux Telegraph kommer aldrig från stockar yngre är 20 år! Sedan 2002 producerar man även ett vin Domaine du Vieux Telegramme och det vinet tas från stockar som är yngre än 20 år.

Bröderna Brunier har nu även köpt en annan egendom i Chateanuef du Pape nämligen Domaine de Roquette och egendomen Domaine de la Pallieres i Gigondas

Varför arbetar vi med denna producent?: Domaine du Vieux Telegraph hör tveklöst distriktets absoluta topp producenter och vinerna når alltid absoluta topp resentioner. Dessutom är dessa viner synnerligen långlivade både de vita men framförallt de röda. Detta är en av janake wine groups absoluta toppegendomar och vi är extremt stolta över att få arbeta med dem vilket vi gjort under mycket lång tid både på Bibendum, Premium Wines och nu på janake wine group

Grundat: 1898

Distrikt: Châteauneuf du Pape

Vingårdsareal: 70 hektar

Egen produktion: 100%

Produktionsvolym: Ca 18.000 lådor om 12 flaskor varav 10% blir vitt

Exportandel: 80%

Vinmärke: Daniel Brunier

Hemsida: www.brunier.fr

Se våra viner från Domaine du Vieux Télégraphe

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 25 år för att besöka den.

Jag är under 25 år