Champagne de Saint Gall

Den här producenten har inte en lång historia men den är idag en av de absolut dominerande och har under lång tid levererat Chardonnaydruvor och vin till de flesta av de stora berömda husen. Den egna Champagnen hör utan tvivel till de absolut främsta och få kan mäta sig med deras enastående rena Bland de Blanc Chardonnayviner.

Union Champagne grundades 1966 av en grupp, Cooperativ, som redan då dominerade området Côtes de Blanc. Sedan dess har nya medlemmar tillkommit och idag omfattar man 12 produktionsenheter och hela 1860 individuella medlemmar som tillsammans odlar vin på 1200 hektar. Idag har Union Champagne 30 miljoner flaskor i sina källare. En odlare måste minst vara klassad i Premiere cru-fält för att få bli medlem. Ett hektar uppodlad mark med Grand Crustatus kostar idag 1 miljon euro.

Över 40% av all Chardonnay som odlas i Champagnedistriktet produceras och odlas av Saint Gall idag.

Champagnedistriktet omfattar idag 325 byar varav 17 med Grand Cru-status, minst 98% av »Echelle des crus rankingsystemet i Champagne och 44 med Premiere cru ststus mellan 95 – 98% status.

Två tredjedelar av Saint Galls vin kommer från Grand Cru-byarna Avize, Cramant, Oger, Le Mesnil sur Oger, Ambonnay, Bouzy och Aÿ. En tredjedel kommer sedan från Premiere Cru: Vertus, Bergères les Vertus och Cumières.

Presigecuvèen Orpale som är en Blanc de Blanc ligger mellan 8 och 10 år på sin jästfällning och skulle givetvis kosta minst det dubbla om man bara tog hänsyn till kvalitet. Orpale blir en sensation på den Svenska marknaden, tro mig.

Grundat: 1966

Distrikt: Champagne, Côte de Blanc

Vingårdsareal: 1200 hektar varav 1000 med Chardonnay

Egen produktion: Cooperativ 100%

Produktionsvolym: 12.000.000 flaskor

Exportandel: 80% av den egna produktionen

Hemsida: www.de-saint-gall.com

Se våra viner från Champagne de Saint Gall

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 25 år för att besöka den.

Jag är under 25 år