Tokaj Oremus

Tokaj Oremus ägs av Bodegas Vega Sicilia. Under många år sökte man tillstånd om att få investera i Tokaj – 1993 blev det en realitet.

Distriktet Tokaji i nordöstra Ungern är ca 6000 hektar stort och en liten del ligger faktiskt idag i Slovakien! Världens första botrytisviner framställdes här redan 1630 av druvor som angripits av ädelröta.
Under 1800-alet ansågs dessa viner vara världens överlägset finaste och de betalades därefter, mycket dyrare än vinerna från både Bordeaux och Bourgogne.

Vinerna härifrån uppskattades så högt av de ryska tsarerna att särskilda förband av kosacker enbart ägnade sig åt att eskortera transporterna till hoven i Sankt Petersburg.

Tokaj Oremus ägs av Bodegas Vega Sicilia. Under många år sökte man tillstånd om att få investera i Tokaj – 1993 blev det en realitet. Anledningen till att man ville investera i här var att man ville kunna producera ett vitt vin, lika lagringsbart som Vega Sicilia.

Oremus blev perfekt och man hade redan från början ambitionen att framställa den bästa tokajern i området. Vingårdsarealen är 118 hektar och man producerar i volym 400 000 flaskor á 50 cl. Cirka 70 procent kommer från egna odlingar, det resterande behovet köper man från omkring 100 odlare. Endast de druvor som ger en minimal sockerhalt på 20 gram per liter köps in. Tokaj Oremus tillverkar klassiska tokajerviner med modern teknik. Furmint är den klart dominerande druvsorten men man använder också en smula Hárslevelü i sina viner. Investeringarna har varit stora. Man har bland annat byggt en ny vinanläggning som stod klar 1999. Vinkällarna består av flera kilometer långa gångar som sedan länge är utgrävda i den vulkaniska jorden. Här ligger rader av klassiska 136- liters göncerfat tillsammans med de modernare 200-liters szerenyeifaten.

Varför arbetar vi med denna producent?: Mycket gott anseende och ett klassiskt namn i Tokaj. Under kommunisttiden försvann namnen på de enskilda tillverkarna in i det anonyma, men med Vega Sicilia är vägen mot berömmelse åter utstakad. Oremus är idag den absolut ledande producenten i distriktet. Deras 6-puttonos 1972 utsågs av Wine Enthusiast till världens förnämsta söta vita vin före bl.a. Château d»™Yquem. Ett sådant vin håller minst för 50 års lagring.

Grundat: 1993

Distrikt: 100 hektar planterade

Vingårdsareal: 100%

Egen produktion: 400.000 flaskor

Produktionsvolym: 55%

Hemsida: www.tokajoremus.com

Se våra viner från Tokaj Oremus

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 25 år för att besöka den.

Jag är under 25 år