Castello di Ama

Företaget grundades 1972 av de fyra familjerna Sebasti, Cavanna, Carini och Tradico, efter att ha blivit förälskade i chiantiviner och traditionerna i vindistriktet. Efter hand köpte de mark, och två mycket gamla byggnader från 1800-talet; Villa Pianigiani och Villa Ricucci. Egendomen ligger mitt i hjärtat av Chianti Classico mellan Radda och Gaiole inte långt från Siena.

Totalt äger man nu 250 hektar varav 90 är planterade med vin och 40 med olivträd. Sedan 1988 drivs Castello di Ama av andra generationen Lorenza Sebasti som understöds av den vinproducerande specialisten Marco Pallanti. Vinerna kommer uteslutande från egendomen och kombineras av; stramhet, elegans och smakrikedom. Vingårdarna ligger på en höjd av 450 till 480 meter över havet och marken består huvudsakligen av kalk och lera med en ganska rik struktur av ”alberese och galestro” med alkalisk pH. För att kunna framställa viner av högsta kvalitet har det gjorts en noggrann karaktäristik av varje druvsort och varje enskild vingård.

De flesta vingårdarna planterades mellan 1964 och 1978. År 1984 planterads sju hektar och mellan 1997 och 2000 ytterligare 15 hektar med nya sangiovesekloner. Mycket av den Sangiovese som planterades under 1960-talet odlades inte på rätta platser varför de har ersatts av mer lämpliga druvsorter. Genom att man identifierat de bästa växtplatserna på Castello di Ama så har man skapat ett koncept av ”Cru” i Chianti Classico som är bundna till dessa vingårdar. Castello di Ama är inte bara pionjär då det gäller forskning av Sangiovese man har även, mellan 1982-1984, gjort experiment med Merlot, Pinot Noir och Chardonnay med utmärkt resultat. Castello di Amas mest berömda viner är förutom estatevinet Castello di Ama även cruvinerna Bellavista och L´apparita Dessutom gör man en utsökt Vin Santo och olivolja i absolut högsta klass.
Man är här också ytterst intresserade av modern konst så vinkällarna är även ett mycket sevärt konstgalleri med oförglömliga installationer. Värt en omväg bara det.

Varför arbetar vi med denna producent?
Castello Di Ama! Jag glömmer aldrig den första flaskan från denna hängivna prestigeproducent. De producerar superrasiga och eleganta viner som ligger ytterst nära vår idealbild av klassiskt italienskt vin.

Grundat: 1972

Distrikt: Chianti Classico

Vingårdsareal: 90 ha planterade av 250 ha totalt

Egen produktion: 100%

Hemsida: www.castellodiama.com

Se våra viner från Castello di Ama

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 25 år för att besöka den.

Jag är under 25 år