Durbanville Hills
Durbanville Hills ligger mycket nära havet och från anläggningen har man en magnifik vy över Tygerbergs sluttningar, Table Bay, Taffelberget, Kapstaden och Robben Island.
Durbanville är Sydafrikas näst äldsta vinodlingsregion, de flesta av Durbanville Hills vingårdar etablerades mellan 1698 och 1704 men Durbanville Hills grundades så sent som 1997. Hela produktionen kommer från vinodlingsområdet Durbanville som är ett mycket svalt vinodlingsområde nära kusten.
Det svala och blåsiga klimatet skapar perfekta odlingsförhållanden. Det svala klimatet innebär också extremt lång mognadsprocess för druvorna och skörden här, som ligger tre veckor senare än i exempelvis Stellenbosch.
Durbanville Hills är ett avancerat Joint Venture-projekt. Distell äger 72 procent, fem procent ägs av de anställda (Se nedan) och resterande 23 procent ägs av nio ledande producenter i området. Dessa är bland andra: Blomendal som är över 300 år gammalt, Hooge Bergs Vallei grundad 1698, Hoogelegen från 1703, Maastricht från 1702, Ongegund från 1704, Roosenboom från 1714 samt Hillcrest.
Som ett speciellt åtagande beslutade man sig för ett projekt att bevara så mycket av områdets Renosterveld vegetation som möjligt. I Sydafrika är nog Fynbos vegetationen som växer på mager mark och uppe i bergen, extremt artrik men Renosterveld är lika berömd och även den väldigt artrik. Problemet är att dessa växter växer på bördig mark och är därmed i konflikt med jordbruket. Bara fyra procent av den ursprungliga Renosterveld marken återstår idag. På Durbanville Hills har man därför avsatt imponerande 220 hektar mark för att skapa ett Renosterveld reservat.
Durbanville Hills arbetar också mycket med sitt sociala ansvarstagande. Bland annat startades år 2000 en ”Workers Trust” för alla som arbetar på vineriet och på gårdarna. Denna styrs av fem förtroendevalda som även sitter med i Durbanville Hills styrelse. Tillsammans äger organisationen fem procent av Durbanville Hills Winery och bildades med syfte att förbättra sociala förhållanden för alla anställda inom vineriet. Mycket av dessa medel används idag till utbildning för arbetarnas ungdomar. Man tillverkar idag en egen olivolja och avkastningen av denna går oavkortat till denna ”Workers trust”. .
VD är Albert Gerber och Chefvinmakare är den berömde Martin Moore som tidigare var chefsvinmakare på både KWV och Groot Constantia. Vitvinsvinmakare är Gunther Kellerman och rödvinsvinmakare är Wilhelm Koetzee.
På Durbanville Hills har Albert och Martin fått alla resurser att skapa sin vinmakardröm. Vinanläggningen är ett ultramodernt, rostfritt paradis med investeringar på cirka 100 miljoner rand. Målet är att producera sex miljoner lådor eller 50 miljoner flaskor med en fördelning om 60 procent vitt och 40 procent rött vin. Man buteljerar 30 procent under sin egen etikett och resten går in i Distells övriga produktion.
Total årlig produktion ca 7 miljoner liter!
Ända sedan starten i slutet av 1990-talet har man försökt få produktionen att bli så miljövänlig som möjligt. 2004 blev Durbanville Hills miljöcertifierade enligt ISO 140001.
Man har varit extremt framgångsrika på den inhemska marknaden och svarar idag för 9 procent av den inhemska försäljningen av ”Super Premium Wines” vilket gör Durbanville Hills till den överlägset största aktören i Sydafrika på detta svåra segment!
Durbanville Hills viner delas upp i följande serier eller kvalitetsnivåer;
• Hills, serien som ska ge maximalt prisvärde.
• Rheinofields Reserve range
• Vingårdsbetecknade toppviner
Distrikt: Durbanville
Vingårdsareal: 750 ha
Produktionsvolym: 7 000 000 liter/år
Hemsida: www.durbanvillehills.co.za