Anecoop
Anecoop är Spaniens största frukt och grönsaksexportör. Som en helt separat rörelse producerar Anecoop också vin på sex stycken vinanläggningar. Fem av dessa ligger i Valencia och en i Utiel Reugenia. På exportsidan är Anecoop speciellt framgångsrik i Finland. Anecoops viner ligger där på andra och tredje plats i volym! Palacio del Conde är namnet på det vin som i Finland rönt särskilt stor upp-skattning. Totalt tillverkas cirka 30 olika vinserier. De sex delkooperativen har tillsammans cirka1000 medlemmar. Grundad: 1944 Produktion från: Valencia och Utiel Reguenia Vingårdsareal: 2500 hektar Exportandel: 90% Status/Profil: Vinet som vi marknadsför produceras av La Viña som är en del av Anecoop som distribuerar och marknadsför kooperativets viner. La Viña har sin vinanläggning i La Font de Figuera, sydväst om Valencia. Allt som allt får man druvor från 2.500 hektar vingårdar vilket ger 10.000.000 kilo druvor. De viktigaste är Tempranillo, Monastrell, Alicante Bouschet och Malvasia, men det finns även Cabernet Sauvignon, Merlot och Syrah. Vinmakare är Jesús García Álvarez. La Viña producerar endast vin från DO Valencia, men de gör också bordsvin. Hela 90 procent av produktionen exporteras och ett av de viktigaste märkesvinerna är Castillo de Anna. Produktionsfilosofi: La Vina är mycket kvalitetsinriktad och för att kunna utveckla kvalitén har man investerat i en splitter ny vinanläggning med 65 rostfria ståltankar som har olika kapacitet. Totalt har man kapacitet för att tillverka 15.000.000 liter. I den nya vinanläggningen finns två pneumatiska pressar och en stor kylanläggning. La Viña har en speciell kvalitetsavdelning ”Quality Department” som hela tiden arbetar för att höja kvaliteten på det man gör. Som första vinanläggning i Valencia har man fått certifikatet ISO 9002 av Aenor.