R. López de Heredia Viña Tondonia
Dr Rafael Lopez de Hereida återvände till Rioja från Chile dit hans familj flyttat och han grundade bodegan år 1877 vid järnvägsstationen i Haro. Idag är det den 4 generationen som driver firman. Maria José Lopez de Hereida leder företaget och hennes syster är vinmakaren. Lopez Hereida är idag den tredje äldsta i Rioja. Bara Riscal och Murrieta är äldre. Extremt berömda viner som släpptes sent på marknaden och Riojas (ja, kanske världens) absolut mest berömda traditionsbevarare.
Fram till 1982 var det tillåtet att blanda in vin från exempelvis La Mancha i all Rioja vilket man aldrig gjort i denna firman som i allt värnar om de klassiska produktionsmetoderna.
• Man har sin egen klon urval och bara reproducerar vina gamla stockar.
• Allt skördas för hand och samlas upp i speciella kärl gjorde utav poppelträ.
• Man använder aldrig odlad jäst
• Vinet jäses utan temperaturkontroll (man öpnar bara fönstren för att kyla ner temperaturen) vid temperatur upp till 35 grader således ovanligt varmt.
• Man har sitt eget tunnbinderi och man reparerer och håller liv i sina gamla fat som ofta är blandade gamla och nya stavar alltid amerikansk ek. Man använder aldrig nya fat vid lagringen.
• Man undviker att få fatkaraktär och älskar gamla fat.
• Faten är alltid medium rostade.
• Man har idag 17.000 fat i andvändning
• Crianzan ligger 4 år på fat och Reservan 6 år.
• Vinet omdrages var sjätte månad och man undviker onödig flyttning av faten man är så rädda om
• Alltid klarning på klassiskt sätt med äggvita
• Vinerna buteljeras alltid helt ofiltrerade både röda och vita
• Absolut ingen kylstabilisering
• Gran Reserva vinerna lagras i en separat källare med massor av källar svamp som är strålande luftrenare
• Man gör en exceptionell Roseersion som inte är tillgänglig nu men år 2016 ska man släpa sin 2008a som då legat på fat i nästan 8 år!
• De vita vinerna man producerar är ensamma i sitt slag i världen och de vita Gran Reserva vinet har legat 10 år på fat.
• Dessa vita viner är extremt hållningsbara och 1970an är i strålande forn idag.
• Vinstockarna är exceptionellt gamla och i Vina Gravonia mellan 90 och 100 år gamla.
• Alkoholhalten på dessa viner ligger mellan 11-12,5% precisi som alla viner var för 40 år sedan innan man började extrahera så mycket.
Vingården Tondonia består av 104 ha röda druvor och 11 ha vita. Sedan äger man vingårdarna;
• Vina Gravonia med 24 ha vitt
• Vina Cubillo med 28 ha rött
• Vina Bosconia med 15 ha rött
Man använder mest Tempranillo men även Granacha, Mazuelo, Graziano och den vita Viura och Malvasia.
Idag är det tillåtet att börja använda de vanliga internationella sorterna men det kommer aldrig att ske här hos Lopez Hereida. Man vill aldrig dekantera dessa viner och de vita vill man inge servera allt för kalla bara lätt svala vid ca 15-16 grader.
Varför arbetar vi med denna producent?
Ja det är ju självklart. Detta är kanske världens mest berömda traditionsbärare av klassiskt tillverkade viner och Rioja vin. Deras helt enastående vita viner som lagrats 6-8 år på fat är helt enkelt totalt enastående och rena vinmonument. Det är med böjt huvud man öppnar dessa viner och förstummas av dess nyansrikedom. Vi är djupt hedrade av förtroendet.
Grundat: 1877
Distrikt: Rioja
Vingårdsareal: 182 ha
Egen produktion: 100%
Produktionsvolym: 600.000 flaskor
Exportandel: 50%
Vinmärke: Mercedes López de Heredia
Hemsida: www.lopezdehereida.com