Bodegas Vega Sicilia

Vega Sicilia »den mesta ansedda vinegendomen i Spanien».

Grundfilosofin har hela tiden varit att blanda traditionella spanska druvsorter med de klassiska bordeauxdruvor som har visat sig trivas utmärkt i de här trakterna.
Normalt används följande druvsorter:
Tinto Fino (Tempranillo) ca 60-80%
Cabernet Sauvignon (Bordeos Tinto) 20-30%
Merlot och Malbec ca 10%.

Man använder bara druvor från minst 10 år gamla stockar.

I dag äger man även Bodegas Alion, även detta i Ribera del Duero, Bodegas Oremus, Tokaji i Ungern och även Pintia i distriktet Toro.

Bodegan grundades 1864 av Don Eloy Lecanda y Chaves och hette då Bodega Pagos de la Vega de Santa Cecilia. Det första vin som såldes som Vega Sicilia kom ut 1903. Efter ett par ägarbyten köptes egendomen av familjen Alvarez Mesquiriz 1982. I dag äger man även Bodegas Alion, även detta i Ribera del Duero, Bodegas Oremus, Tokaji i Ungern och numera även Pintia i distriktet Toro.

Unika Vega Sicilia Unico.
Extremt stora ansträngningar görs för att framställa det unika vin.
Ingenstans i världen tillverkas ett vin där man är så fokuserade och noggranna in i minsta lilla detalj och garanterat ingenstans når kraven på hygien sådana höjder som här. Bakom varje person som är inblandad i tillverkningen står en person ur städdivisionen och torkar upp allra minsta vinfläck.
Klimatet är extremt med varma somrar och kalla vintrar (ner till -14°).
Jordmånen är komplex och man arbetar här med hela 19 olika sorter av jordmån.

En Unico lämnar aldrig egendomen före 10 års ålder, och först när det anses färdigt för konsumtion. Detta betyder att vinerna inte släpps analogt utan i mognads- och utvecklingsordning. Den berömda årgången 1970 låg till exempel 16 år på fat före försäljning. I dag lagras vinerna som regel »bara» sju år på fat.

För att lagra viner så länge krävs ett enormt stort utrymme och givetvis är det också extremt kostsamt att binda upp så mycket kapital för att hålla vinerna i lager i tio år innan försäljning.
För att möjliggöra en sådan produktion släpps en del ut på marknaden efter fem år och säljs då som Valbuena 5.

Unico Reserva Especial är en »icke-årgångsbetecknad» raritet som blandas av flera årgångar. Vilka årgångar som ingår i blandningen anges nederst på framsidesetiketten.

Skördeuttaget överstiger sällan 20 hl/ha.

Skördetillfället är alltid extremt sent och oftast är man alltid sist ut i Ribera del Duero.

Vissa år kan förskördar reducera det slutliga skördeuttaget med uppemot 40%.
På ett sorteringsband sorteras de inte helt perfekta druvklasarna bort. Man använder alltid naturlig jäst och eftersom man absolut inte vill ha för mörk färg macereras vinerna endast 4-8 dagar. Vinerna jäses i både i rostfria tankar och i träståndare och filtreras aldrig. Man använder alltid bara nya ekfat varav 75 procent är amerikanska och 25 procent är franska. Under den långa lagringen på trä alternerar man mellan barriquer och större träståndare.
Det kan se ut så här: 2 år på träståndare, 2 år på 600 liters-fat och 4-6 år på 225 liters barriquer, varav 8-9 månader på nya fat och slutligen 3-5 år på butelj.
Omdragning sker endast en gång per år. Endast bra år görs Valbuena och endast
exeptionellt bra år blir årgångsbetecknad Unico. Riktigt dåliga år görs inte ens Valbuena. Årgångarna 1990, 1991, 1994 och 1996 klassades som Unico. År 1997 deklassificerade hela Unico produktionen till Valbuena medan den egentliga Valbuenan bara såldes bort helt anonymt.

Det ingår alltid mer Cabernet Sauvignon i en Unico och mer Merlot i en Valbuena. Avstjälkning sker bara vissa år när man anser att det behövs. Inga matematiska fasta formler gäller när man tillverkar dessa helt unika viner. Allt anpassas efter varje årgångs speciella förutsättningar.

Varför arbetar vi med denna producent?

Vega Sicilia är Spaniens överlägset mest berömda, ja mytomspunna vin, och ett av världens tio främsta prestigeviner. Har många gånger det utsetts till Spaniens främsta vin. Senast gjordes detta för den redan kultförklarade årgången 1994 som tillsammans med legendariska 1970 kanske anses vara de främsta under 1900talet.? Vi är förstås omåttligt stolta för att få arbeta med Vega Sicilia. (En svårare agentur att få finns knappt).

Grundat: 1864

Distrikt: Ribeira del Duero

Vingårdsareal: 200 hektar planterade av vilka 20% är inaktiva d.v.s. i träda eller med yngre stockar än 10 år

Egen produktion: 100%

Produktionsvolym: 250.000 – 300.000 buteljer

Exportandel: 30%

Hemsida: www.vega-sicilia.com

Se våra viner från Bodegas Vega Sicilia

Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker. Du skall därför vara minst 25 år för att besöka den.

Jag är under 25 år